
زیره و خواص درمانی آن
زیره گیاهی شبیه به بوته هویج دارد. دانه زیره بسیار معطر است و برگهای این گیاه نیز تقریبا 30 سانتی متر و ارتفاع گیاه نیز به نیم متر میرسد و خود گیاه نیز شکلی هلالی همراه با خطوط برجسته دارد.
دو نوع زیره سبز و زیره سیاه در دنیا وجود دارد و جالب است بدانید که زیره یک دانه نیست و در اصل یک میوه است و به اشتباه دانه گفته میشود.
نام علمی زیره سبز (Cuminum cyminum) و زیره سیاه (Carum carvil) است. که اندازه این میوه تقریبا 2 میلی متر همراه با 5 خط برجسته است.

زیره سبز (Cuminum cyminum)
این نوع زیره هم پرورش داده میشود هم بصورت خودرو میتوان آن را پیدا کرد. و در کشور ایران نیز این نوع از زیره پرورش یافته میشود که بیشتر در پودر کاری و برای طعم دادن به مواد غذایی و همچنین در ساخت داروهای سنتی استفاده می شود.

زیره سیاه (Carum carvil)
این نوع از زیره نیز یک ادویه منحصربهفرد است که سالهای زیادیست در آشپزی و همچنین طب سنتی استفاده می شود.
میوه زیره سیاه به رنگ قهوهای روشن و تیره است و بومی اروپا و آسیای غربی است و از زمانهای بسیار قدیم کشت میشده است.
تفاوت زیره سبز و زیره سیاه
زیره سیاه و سبز از نظر گونه، جنس، طعم و ترکیبات گیاه بطور کامل با یکدیگر متفاوت هستند و حتی اثرات دارویی آن در بعضی موارد با یکدیگر تفاوت دارند.
به همین دلیل مصرف زیره سیاه تقریبا 10 برابر زیره سبز است و این میزان مصرف به دلیل تفاوت در ترکیبات اصلی و اسانس این دو نوع زیره است.
خواص زیره سبز
ترکیب اصلی پودرهای کاری و چیلی، زیره سبز است. همچنین این میوه در صنایع غذایی و تجاری به عنوان طعم دهنده مهم و اصلی استفاده میشود.
زیره سبز در برخی افراد حساسیت ایجاد می کند. اما مواردی مانند ضد درد، بی حس کننده، ضد کرم، ضد چسبندگی پلاکتها، ضد سم، ضد صفرا، ضد باروری، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، معرض، هضم کننده غذا، ادرار آور، شیر افزا، قارچ کش، فتودرماتیتیک، محرک، تقویتکننده معده و رحم و التیام دهنده زخم از خواص بی شمار این میوه یا دانه است.
خواص زیره سیاه
زیره سیاه برای ناراحتیهایی مانند نفخ شکم خصوصا برای کودکان، سوءهاضمه، دل درد، ضد گرفتگی خصوصا در دوران قاعدگی کاربرد دارد.
از طرفی زیره سیاه باعث چاق شدن میشود و باعث تقویت معده و دفع کرم تنیا میشود و در درمان اسهال و دفع باد معده نیز اثر قابل توجهی دارد.
از دیگر خواص زیره سیاه میتوان به زیاد کننده شیر مادر، قاعده آور، انرژی زا، ضد کرم، هضم کننده غذا، ضد تشنج، قابض، معرق و افزایش اسپرم اشاره کرد.
مهمترین خواص زیره
درمان مشکلات گوارشی با زیره
طبع گرم زیره تاثیر بسیار زیادی در بهبود مشکلات گوارشی دارد از این رو زیره در درمان انگل گوارشی، رفع نفخ و گازهای شکمی، دردهای روده، یبوست و مشکلات سوء هاضمه بسیار موثر است.
کاهش قند خون با زیره
مصرف زیره در افرادی که مبتلا به دیابت هستند طبق نظر محققان موثر است و سبب کاهش سطح قند خود در آنها می شود.
تقویت سیستم ایمنی بدن با زیره
ویتامین C یکی از ویتامینهایی است که در زیره وجود دارد و این ویتامین نسبت به سایر ویتامینهای موجود در آن بیشتر است که سبب افزایش خواص آنتی اکسیدانی به بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
درمان کم خونی با زیره
زیره از دانههایی است که برای زنان نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که کم خونی در زنان بسیار شایع است مخصوصا بعد از زایمان.
دانه های زیره حاوی آهن هستند که برای تولید هموگلوبین بسیار موثر هستند و مصرف منظم زیره تا حد زیادی در پیشگیری و درمان کم خونی موثر هستند.
زیره در دوران قاعدگی
استفاده از چای یا دمنوش زیره به همراه نبات میتواند نفخ و التهابات را تا حدودی کاهش دهد و دردهای شکم در دوران قاعدگی را بهبود بخشد.
زیره چرخه قاعدگی را تنظیم خواهد کرد و ترکیب آن با رازیانه اثری دو چندان خواهد داشت.
لاغری با زیره
یکی از اثرات و خواص زیره شکست چربی های انباشته شده در بدن است که در کنار رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی به عنوان یک محرک عالی برای شکستن چربیها در ناحیه شکم و پهلو عمل می کند.
بهبود مشکلات تنفسی با زیره
استفاده از زیره تاثیر مطلوبی در دستگاه تنفسی دارد. طوری که در بهبود تنگی نفس، سکسه، از بین بردن باکتریهای دهان، حملههای آسمی، سرفههای خشک و همچنین خشبور کردن دهان کمک زیادی میکند.
کنترل فشار خون با زیره
پتاسیم از ترکیباتی است که در زیره وجود دارد و این ماده معدنی در تنظیم و متعادل نگه داشتن فشار خون بسیار موثر است.
ویتامینها و مواد معدنی زیره
زیره مواد معدنی و ویتامینهای بسیار زیادی دارد که در درمان بسیاری از مشکلات در بدن تاثیر گذار است.
مواد معدنی زیره
-
- آهن
- پتاسیم
- روی
- پروتئین
- منگنز
- سدیم
- فسفر
- فیبر گیاهی
- مس
- کلسیم
ویتامینهای زیره
-
- ویتامین A
- ویتامین C
- ویتامین E
- ویتامین B1 (تیامین)
- ویتامین B2 (ریبوفلاوین
- ویتامین B3 (نیاسین)
- ویتامین B6 (پریدوکسین)
طریقه مصرف زیره سبز
از زیره سبز میتوان به عنوان یک مکمل غذایی روزانه بین 300 تا 600 میلی گرم مصرف کرد. و علاوه بر این در طعم دهی انواع خورش، سالاد، برنج و دیگر مواد غذایی نیز میتوان استفاد کرد.
همچنین میوه (دانههای) زیره سبز برای تهیه دمنوش، چای، روغن و عرق استفاده میشود و انواع مکملهای آن نیز در بازار وجود دارد.
طبع زیره
هر فرد مزاج متفاوتی دارد. از این رو باید توجه داشت هر تغییر در برنامه غذایی باعث میشود مزاج افراد تحت تاثیر قرار گیرد.
زیره طبع گرم و خشک دارد که به این نکته در طب سنتی اشاره شده است.
طریق مصرف زیره سیاه
عرق زیره سیاه را میتوان همراه با عسل قبل از خوردن غذا مصرف کرد که خواص قابل توجهی دارد.
نحوه نگهداری زیره
مکانهایی مانند کمد، کابینت، و دیگر مکانهای خنک، تاریک و خشک برای نگهداری زیره مناسب است و معمولا بین شش ماه تا یکسال تازه می ماند.
نتیجه گیری
فوایدزیره، خواص زیره، انواع زیره مواردی بود که در این مطلب بصورت خلاصه در ارتباط با آن توضیحاتی دادیدم.
زیره خواص درمانی فوق العادهای دارد اما باید توجه داشت زیره و هر میوه و گیاه یا دانهای که در طبیعت است. باید به اندازه مصرف شود و مصرف مداوم و بیرویه آن عوارض جانبی به همراه خواهد داشت.
بنابر این رعایت اعتدال در مصرف زیره نیز کمک بسیار زیادی در حفظ سلامت و ایمنی بدن شما خواهد کرد.
۱ دیدگاه